János. Az alfamenedzser! Akarod őt főnöködnek?

János okos, kifinomult, és kisujjában van a vállalati menedzsment. De ez még nem jelenti azt, hogy öröm nála dolgozni. Nézd meg, mit tud János, és győzd le!

BOSS NEVE: JÁNOS

ERŐ: 7

KÉPESSÉGEK: hatalmas rutin, ambíciók és munkabírás, János számára nincsenek megoldhatatlan problémák

GYENGESÉGEK: a végletekig hiú, úgy kell neki az egófényezés, mint az oxigén

János, a tapasztalt főnök

János nem ma kezde szakmát, ez rögtön látszik rajta. Türelmesen végigmászta a ranglétrát, amíg egy közepes méretű, sikeres cég élére került. Tudja, mit akar, és azt el is éri bármi áron. Minden trükköt ismer, átverni lehetetlen, de azért van, ami még az ő szívét is meglágyítja. Csak nem biztos, hogy azt te is akarni fogod.

Pályakezdőnek lenni eleve nem könnyű, de az első munkahelyükön munkába álló 18-25 éves lányoknak különösen sok kihívással kell megküzdeniük. Sok olyan főnök van mint János, akiknek a hozzáállását meghatározzák az életkorhoz és a női nemhez kapcsolódó sztereotípiák. Pedig az életkor és a nem szerinti megkülönböztető bánásmód nemcsak etikátlan, de törvénytelen is.

Mivel tudod legyőzni Jánost?

Mindenekelőtt azzal, ha ismered a jogaidat! Tájékozódj, légy tisztában azzal, mit tehet meg János, mit nem, csak így érheted el, hogy tiszteljen, és ne kelljen az ő szabályai szerint játszanod. Válaszold meg a következő oldalakon található kvízkérdéseket, és megtudod, mik a lehetőségeid, ha egy Jánossal kerülsz szembe a munkahelyeden.

Hajrá! Indulj neki, győzd le Jánost – vagy olvass tovább, ismerd meg kicsit jobban. És utána győzd le.

Gyere János, játsszuk le!

Hol találkozhatsz Jánossal?

János egy közepes méretű, több mint száz embert foglalkoztató cég felsővezetője. Rengeteget dolgozik, és nagyon sok pénz sorsa múlik a döntésein. János nagyon hatékony a munkájában, ugyanezt várja el a beosztottjaitól is. Nagy a nyomás rajta, ezért nehezen tűri, ha ellentmondanak neki, de ha legyezgetik a hiúságát, kenyérre lehet kenni.

János ugyanakkor nem hülye. Mivel szereti a pénzt, és komoly ambíciói vannak, az igazán jó munkaerő fontos számára. Ki lehet vívni a tiszteletét, de annak is megvan a módja.

A róla szóló részben azzal foglalkozunk, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a fiatal női munkavállalóknak. A többség szinte biztosan szembe találja magát a női nemet érintő negatív sztereotípiákkal és szexuális töltetű célzásokkal, gesztusokkal. Mindezek mellett olyan munkajogi problémákkal is meg kell küzdeniük, mint a kifizetetlen túlórák, a munkakörnek nem megfelelő munkavégzés vagy a terhesség miatti felmondás.

TANÁROKNAK: Hogyan használd ezt az oldalt és a kapcsolódó tananyagokat?

Az oldal és a tananyagok célja az ismeretátadás mellett a szemléletformálás. Azt szeretnénk, ha minél több öntudatos, saját jogait és kötelességeit ismerő munkavállaló lenne piacon, mert ez jó lenne mindenkinek: a munkavállalóknak, a gazdaságnak, az országnak. Hosszú távon Jánosnak is, még ha ő ezt egyelőre nem is tudja.

Anyagaink elsősorban a középiskola 11-12. évfolyamában lehetnek hasznosak, leginkább osztályfőnöki és/vagy életvitelórákra ajánljuk, de akadnak olyan témák, amelyek etikaórán is előkerülhetnek.

Ugorj a tananyaghoz, vagy kattints ide további hasznos, tanároknak szánt információkért.

Gyere János, játsszuk le!