Dezső. Egy igazi spíler! Akarod őt főnöködnek?

Dezső erőssége egyben az ügyessége: mindent megold tutiba. Csak nem biztos, hogy te jól jársz vele! Nézd meg, mit tud Dezső, és győzd le!

BOSS NEVE: DEZSŐ

ERŐ: 4

KÉPESSÉGEK: nagy arc; sodrós duma; mindent meg tud oldani „ügyesbe”.

GYENGESÉGEK: inkább hasra gyúr; fejben nincs ott; nem túl gyors.

Dezső, az „ügyes” főnök

Mint látod, Dezső főnök igen pipa. Hogy mi húzta fel ennyire? Hát egy sor dolog, amit te tettél, kérdeztél. Dezső a legváltozatosabb témákon fogja felhúzni magát. Hogy pontosan mik ezek? Kiderül a belső oldalakon. Dezső egyébként nem mindig ilyen, csak akkor, amikor nem úgy történnek a dolgok, ahogy neki tetszik.

Ha elkezdesz dolgozni valahol – legyen az nyári munka, esetleg egy év, mielőtt megkezded a felsőoktatási tanulmányaidat – simán lehet, hogy találkozol majd egy Dezsővel.

Mivel tudod legyőzni Dezsőt?

Ha Dezső a főnököd, nyilván megfordul a fejedben, mivel lehet őt semlegesíteni. Játszd végig a következő oldalakon található kvízkérdéseket, és megtudod, mik a lehetőségeid, ha ilyen helyzetbe kerülsz a munkahelyeden.

Hajrá! Indulj neki, győzd le Dezsőt – vagy olvass tovább, ismerd meg kicsit jobban. És utána győzd le.

Gyere Dezső, játsszuk le!

Hol találkozhatsz Dezsővel?

Dezső egy kis Kft. vezetője. Igazi kisfőnök, aki kézben tartja a dolgokat, intézi a mindennapos ügyeket. Dezső cége egy kis magyar vállalkozás, egyik megrendeléstől a másikig élnek, tartalékuk nincs. Gyakori, hogy nincs elég pénz a számlájukon. Éppen ezért Dezső ott spórol, ahol lehet, igyekszik mindent a hivatalos utat megkerülve, minél kevesebb papírmunkával és járulékfizetéssel megoldani. A környéken kevés a jó munkahely, ennek tudatában maximális engedelmességet, és kiemelkedő munkabírást vár el az alkalmazottaktól.

A Dezsőről szóló részben azzal foglalkozunk, mire kell ügyelnie annak, aki teljesen új a munkahelyek világában. Átvesszük a munkavégzésre vonatkozó legáltalánosabb szabályokat, illetve mindazt, ami ahhoz kell, hogy évtizedek múlva, a nyugdíj közeledtével ne érjék kellemetlen meglepetések a munkavállalót.

TANÁROKNAK: Hogyan használd ezt az oldalt és a kapcsolódó tananyagokat?

Az oldal és a tananyagok célja az ismeretátadás mellett a szemléletformálás. Azt szeretnénk, ha minél több öntudatos, saját jogait és kötelességeit ismerő munkavállaló lenne piacon, mert ez jó lenne mindenkinek: a munkavállalóknak, a gazdaságnak, az országnak. Hosszú távon Dezsőnek is, még ha ő ezt egyelőre nem is tudja.

Anyagaink elsősorban a középiskola 11-12. évfolyamában lehetnek hasznosak, leginkább osztályfőnöki és/vagy életvitelórákra ajánljuk, de akadnak olyan témák, amelyek etikaórán is előkerülhetnek.

Ugorj a tananyaghoz, vagy kattints ide további hasznos, tanároknak szánt információkért.

Gyere Dezső, játsszuk le!